Maak je eigen AfricaMuseum en win een jaarabonnement

Mijn AfricaMuseum

Snuister hier in onze collecties en vind tussen honderden topstukken dat ene stuk dat écht bij jou past.

Selecteer een categorie
Spreekwoordendeksel
Spreekwoordendeksel
Deze vrouw wil een kookvuurtje maken op drie stenen, maar er is nergens een pot te zien: haar man heeft kennelijk geen eten meegebracht. Met dit deksel kon een vrouw subtiel klagen over een luie echtgenoot.
Meer Weten
Schilderij
Schilderij
Dispute dans un bar entre l’épouse et l’écolière que l’homme entretient
Meer Weten
Masker
Masker
Eind 19de, begin 20ste eeuw waren maskers zoals dit mogelijk verbonden met belangrijke jachtgenootschappen. Later, in de jaren 1970, dansten ze om het welzijn van de gemeenschap en de vruchtbaarheid te bevorderen. Deze maskers zouden ook vrouwelijke tegenhangers gehad hebben.
Meer Weten
Buste
Buste
Verschillende beeldhouwers uit Beneden-Congo vervaardigden realistische bustes in academische stijl. Die hadden behoorlijk wat succes bij Europeanen: in de jaren 1950 haalden ze hogere prijzen dan veel zogeheten ‘etnografische’ maskers en beelden.
Meer Weten
Prismakompas.
Prismakompas.
Dit prismakompas gebruikte H.M Stanley tijdens zijn Congo expeditie 1879-1884.
Meer Weten
Afrikaanse palmvleerhond
Afrikaanse palmvleerhond
De meest voorkomende zoogdieren in het bergwoud zijn verrassend genoeg de vleermuizen. Palmvleerhonden voeden zich in het bladerdek met het sap van fruit en nectar uit bloesems. Ze spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van veel plantensoorten. Overdag slapen ze in kolonies van enkele tien- tot honderdduizenden dieren; tijdens de avondschemering worden ze actief.
Meer Weten
Zoömorfe spleettrommel
Zoömorfe spleettrommel
Afrikaanse muziekinstrumenten zijn vaak veel meer dan voorwerpen die klanken voortbrengen. Zo is deze spleettrommel een echt communicatiemiddel: een stem die boodschappen overbrengt tussen dorpen van eenzefde gemeenschap. De dorpstrommelaar zet gesproken taal op in ritmische codes.
Meer Weten
Olijfduif
Olijfduif
De robuuste olijfduif overnacht in de bergwouden en legt iedere dag ettelijke kilometers af om in de lagergelegen vlakten en dalen te foerageren.
Meer Weten
Lamellofoon
Lamellofoon
Een sanza of lamellofoon is het meest typische muziekinstrument uit de Bantoecultuur. Het komt in allerlei uiteenlopende vormen en types voor in nagenoeg heel subsaharisch Afrika.
Meer Weten